Ruky sú, potrebujeme ingrediencie – podporme dobrovoľnícke centrum v Žytomyre

„Nemohli sme nič nerobiť“

Dobrovoľnícke centrum a sklad humanitárnej pomoci „Oceľové zázemie“ v ukrajinskom Žytomyre, funguje od začiatku vojny vo februári 2022. Začali v garáži, ktorú si požičali od susedov – lebo jednoducho rozmýšľali ako pomáhať ľuďom.

Centrum v Žytomyre začalo s Františkom Glacom z českého dobrovoľníckeho spolku Cesty pomoci spolupracovať v apríli 2022 pri pomoci v Andriivke a Boroďanke, hneď po ich oslobodení. Franta bol na Ukrajine už viac ako 50× („prestal som to počítať“) a vozí aj našu pomoc z Berkatu. Práve dobrovoľníci z Česka pomohli aj so zariadením súčasného skladu, keď už garáž na začiatku nestačila.

Vo videu ukazuje Olha sklad v ktorom majú podľa jej slov „pracovný bordel“, ale „poriadok býva tam, kde nechodia ľudia“. 🙂

Kolobeh života znamená, že majú v sklade plienky pre deti aj dospelých a realita je taká, že príde aj rodina, ktorá nemá vôbec nič – sú radi, že si zachránili život. Pomáhajú aj operačnými setmi pre nemocnice či chodítkami a invalidnými vozíkmi zraneným vojakom.


… jedna rodina z Chersonu lúpala orechy

Charakteristickým „príbehom pomoci“ sú energetické tyčinky, ktoré vyrábajú pre vojakov – tí potrebujú na fronte niečo ľahké a malé, ale zároveň energeticky hodnotné. Začali skromnou spoluprácou s jednou rodinou z Chersonu a dnes robia stovky tyčiniek mesačne – kvalitný produkt, ktorý „chalani“ poznajú. Pomáha aj miestna gastro škola, kde sa žiaci učia za kuchárov či útulok pre bezdomovcov. A, samozrejme, ďalšie rodiny – miestne a aj presídlenci. Ingrediencie na výrobu tyčiniek získajú  čiastočne darmi od ľudí, napríklad orechy, med alebo sušené jablká a zvyšné podľa možnosti dokupujú, napríklad slnečnicové semiačka, sušené marhule, hrozienka a vločky.

Poďakovanie od tankistov, ktorí nedávno bojovali pri Vovčansku:


Pomôžme pomáhať

Okolo Olhy je v Žytomyre skupina asi 15 dobrovoľníkov, ktorí sa denno-denne starajú o chod „Oceľového zázemia“. Priamo v humanitárnom sklade väčšinou pomáhajú presídlenci, ale aj miestni ľudia, ktorí majú napríklad šijacie stroje a vyrábajú maskovacie siete či adaptívne oblečenie (pre zranených vojakov s protézami). Pomáhajú „chalanom“ – vojakom v miestach bojov dodávkami všetkého potrebného, ale  aj civilistom – presídlencom, ktorí utiekli pred vojnou práve do Žytomyru. Takáto pomoc priamo v Ukrajine postavená na práci miestnych dobrovoľníkov je efektívna a rýchla a je rozšírená po celej krajine.

Ako im môžeme pomôcť my? Finančné dary cez výzvu na Donio využijú na nákup potrebných „ingrediencií“:
-> Suroviny do energetických tyčiniek
-> Materiál pre maskovacie siete
-> Látky na špeciálne adaptívne oblečenie
-> Hygienické potreby
-> Spreje proti hmyzu
-> Bežné lieky proti nachladnutiu apod.

Follow by Email